SKUPINA METULJI IN PROJEKT ZDRAVJE V VRTCU
 
 
Jul
13
2020

Collage Fotor 2

Več fotografij tukaj

Tudi v letošnjem letu se je vrtec  že 5. leto zapovrstjo pridružil nacionalnemu projektu NIJZ Zdravje v vrtcu. V okviru projekta smo v posameznih skupinah počeli veliko zanimivih dejavnosti, letos na temo Počutim se dobro.
Metulji smo v letošnjem letu skrbeli za dobro počutje otrok z zdravo prehrano ter skozi gibalne dejavnosti, veliko zanimivih dejavnosti na prostem,  kolesarjenje na stadionu,  pohodom in obiskom kmetije.

Sadni in zelenjavni dan
Otroci so predhodno dobili nalogo, da vsakdo prinese eno sadje ali zelenjavo po želji. Na mizi pri vhodnih vratih igralnice smo pridno zbirali sadje ter zelenjavo različnih barv, velikosti in oblik. Otroci so veselo in redno preverjali skoraj vsako sadje in zelenjavo, ki se je na novo pojavilo s prihodom katerega od vrstnikov. Po zajtrku smo se v jutranjem krogu najprej pogovorili o sadju in zelenjavi. Predmete smo poimenovali in opisali, sadeže in zelenjavo prerezali ter pogledali še v njihovo notranjost. Poudarili smo pozitiven učinek obojega za naše zdravje, počutje, rast in razvoj. Vsakega od otrok sem nato povabil k mizi, mu zavezal oči, njegova naloga pa je bila, da s pomočjo tipanja, vonjanja ter okušanja ugotovi, katero sadje ali zelenjavo ima v rokah. Otrokom je bila dejavnost zanimiva in skoraj vsakdo je že nestrpno čakal, kdaj bo prišel na vrsto. Cilj dejavnosti je bil seveda otrokom približati sadje in zelenjavo na prijeten, zanimiv in tudi zabaven način, torej nekoliko drugače. Nato je sledila sadno – zelenjavna malica. Otroci so okušali različne vrste sadja in zelenjave in s kolegico sva bila pozitivno presenečena, da so večinoma poskušali tudi tisto sadje in zelenjavo, katera jim ni bila poznana. Za zaključek dejavnosti smo se igrali igro spomin. Naredili smo dve skupini, eno je vodil vzgojitelj, drugo kolegica pomočnica. Na karticah prve skupine je bilo različno sadje, na karticah druge skupine pa zelenjava. Nato smo skupine zamenjali.

Vsi na kolo, za zdravo telo
Obravnavano temo smo v ponedeljek pričeli s pogovorom. Pogovarjali smo se o prometu – o vrstah prometa, o prevoznih sredstvih, pravilih oziroma predpisih ipd. Takoj je bilo opaziti, da tema otroke zanima, saj so veliko komentirali in spraševali. Ogledali smo si dokumentarni risanki o vrstah prometa ter varnosti na cesti. Otroci so oboje z zanimanjem spremljali in potem smo skupaj ponovili, kar je bilo videno. Kar veliko so otroci že vedeli, vsega pa še ne, tako da so zagotovo spoznali tudi kaj novega. Na ta dan so otroci v vrtec pripeljali tudi svoja kolesa in komaj so že čakali, da bomo pričeli s kolesarjenjem. V ponedeljek zaradi dežja to žal ni bilo možno, od torka do petka pa smo kolesarili vsak dopoldan na našem stadionu. Otroci so najprej prisluhnili pravilom varne vožnje, nato pa so vozili v krogu po atletski stezi. Progo smo popestrili tudi s stožci in drugimi ovirami. V torek so se brez pomožnih koles vozili vsi otroci, razen ene deklice. Bila sva pozitivno presenečena. V četrtek smo omenjeni deklici odstranili pomožna kolesa in ni trajalo dolgo, da se je tudi ona samostojno pričela voziti brez njih. Tega smo bili veseli prav vsi – vzgojitelja, deklica in tudi ostali otroci. V tem tednu smo barvali še številsko pobarvanko na temo prometa in izdelovali letala iz sladolednih palčk ter ščipalk. Teden smo zaključili s slavnostno podelitvijo otroških kolesarskih izkaznic.

Gibalne urice v telovadnici
Tudi v letošnjem letu sva s pomočnico vzgojitelja dala temu področju velik pomen. Vadbene ure smo izvajali ob četrtkih v naši veliki in sodobno opremljeni telovadnici. Vsaka od vadbenih ur je bila skrbno načrtovana in je imela seveda natančno opredeljene cilje. Veseli naju dejstvo, da smo cilje skoraj vselej popolnoma dosegli in da smo do tega prišli na otrokom prijazen, zanimiv in tudi zabaven način. Vsebine so bile zelo raznolike in nekaj vadbenih ur smo na željo otrok tudi ponovili (pri tem smo jih malo preoblikovali). Igrali smo se najrazličnejše tekalne in štafetne igre, na zanimive načine premagovali ovire, prelevili smo se v zimske športnike, vadili veščine z žogo, urili naše ravnotežje, se učili pravilnega prevala naprej ipd. Vadbeno uro smo popestrili tudi z različnimi športnimi rekviziti (obroči, stožci, blazine, skrinje, palice, trampolin, zibajoča se vrv, plezala, razne motorične podlage ….) kot tudi drugimi pripomočki (časopisni papir, slike). Pri vadbenih urah sva zmeraj aktivno sodelovala tudi sama, se vključevala v dejavnosti, otroke spodbujala, jim pomagala, jih motivirala in sprejemala tudi morebitne njihove ideje ter želje. Največje zadovoljstvo pa nama je seveda prinašal viden napredek otrok. Pri nekaterih se je zmanjšal strah pred višino, drugi so izboljšali svojo kondicijo, tretji so se naučili prevala naprej, četrti so dobili boljši občutek za rokovanje z žogo ipd. Prepričana sva, da sva prav vsem prikazala šport kot nekaj prijetnega, veselega, zanimivega in tudi koristnega za naše telo in duha.

Gibanje na prostem
Za otroke je zelo koristno, da se čim več gibajo na prostem, med vrstniki, s katerimi se počutijo sproščene in varne ter da se ukvarjajo z dejavnostmi, v katerih uživajo. V celotnem šolskem letu smo izkoristili skoraj vsakršno priložnost za gibanje na prostem, organizirali pa smo tudi razne dogodke. Izpostavljam tri. 1. OLIMPIJSKI DAN. Izvedli smo ga na našem stadionu, kjer je najprej sledil pozdrav udeležencem, prisluhnili smo himni, razložil sem pravila in dogodek se je lahko pričel. Udejstvovali smo se v štirih disciplinah – tek, tek z ovirami, skok v daljino, met krogle. Ko smo opravili z vsemi štirimi disciplinami je sledila slavnostna razglasitev oz. podelitev medalj prav vsem sodelujočim. 2. ISKANJE SKRITEGA ZAKLADA. Najprej so otroci v igralnici na hrbtno stran velikega (»jumbo«) plakata s flomastri risali in načrtovali pot do skritega zaklada. Nato smo se odpravili na pot po ožji in širši okolici vrtca. Otroci so iskali barvne kuverte, v katerih so bile zapisane gibalne naloge. Vsaka uspešno opravljena gibalna naloga nam je dala namig za pravilno nadaljevanje poti proti zakladu. Na koncu smo ga seveda našli in se posladkali z njegovo vsebino. 3. RAZISKOVANJE TRAVNIKA. Odpravili smo se na krajši izlet do travnika. Ob prihodu smo imeli najprej »mini piknik« na odeji, kjer smo se okrepčali s prigrizki in vodo. Nato sem otrokom razdelil povečevalna stekla in skupaj smo raziskovali življenje na travniku – tako živali kot rastline. Našli smo pajka, deževnika, črička in nekaj hroščev, ujeli smo tudi metulja. Poimenovali smo različne travniške rastline ter povedali njihove zdravilne učinke. Za konec smo iz naravnih materialov postavili še zanimiv poligon, katerega so otroci z veseljem premagovali.

Na kmetiji je lepo

Takoj po zajtrku smo se zbrali v jutranjem krogu in se pogovorili o današnjem mini izletu na domačijo Roškarič. Tega so se otroci že zelo veselili. Gospodar nas je pričakal pred hišo in nam najprej pokazal nekaj kmetijske mehanizacije, in sicer takšne, kakršno so uporabljali nekoč ter takšne, kakršno uporabljajo danes. Demonstriral in razložil nam je tudi, kako so ljudje rokovali s starejšimi pripomočki za delo in kako se je to s časoma spremenilo. Predstavil nam je tudi nekaj dejstev o življenju ljudi nekoč in danes. Potem smo se odpravili v hlev, kjer smo lahko od blizu opazovali krave in svinje. Zunaj smo si ogledali še race, gosi, purane, kokoši in petelina. Potem je sledil ogled lesarske delavnice. Otroci so lahko poizkusili tudi žaganje hloda z ročno žago. Skozi sadovnjak smo se sprehodili še do drugega hleva, v katerem je bil bik. Na kmetiji smo opazili tudi nekaj muck. Nato pa nas je gospodarica povabila v hišo na pogostitev. Pripravila je domače jedi. Na mizi nas je čakal kruh iz krušne peči. Ta je bil namazan z različnimi vrstami domače marmelade ter zaseko. Otrokom so bile na voljo tudi palačinke, okrepčali pa smo se lahko še z domačim kravjim mlekom ali čajem. Skratka, bila je prava domača pojedina. Otroci so bili nad dejavnostjo seveda navdušeni in veseli.

 
 
 
SKUPINA ZMAJČKI IN PROJEKT ZDRAVJE V VRTCU
 
 
Jul
13
2020

IMAG6229

Več fotografij tukaj

Tudi v letošnjem letu se je vrtec  že 5. leto zapovrstjo pridružil nacionalnemu projektu NIJZ Zdravje v vrtcu. V okviru projekta smo v posameznih skupinah počeli veliko zanimivih dejavnosti, letos na temo Počutim se dobro. Zmajčki smo v letošnjem letu skrbeli za dobro počutje otrok skozi gozdno pedagogiko, kuharske delavnice, skrb za ptice, kolesarjenje, z izdelavo glasbil in pravo veselico ob igranju na le-te.


Počutim se dobro v gozdu
Gozd je najbolj zanimiv in skrivnosten prostor. V gozdu smo našli neskončno možnosti za igro in raziskovanje. Gibanje v naravi pa še dodatno spodbuja gibalno in ustvarjalno aktivnost otrok. Obiskovali smo ga jeseni, pozimi in spomladi. V gozd smo prenesli tudi čim več aktivnosti kot so učenje pesmi, ples, petje… Jeseni smo gozd najprej opazovali, raziskovali z lupami in se pogovarjali o gozdnem bontonu. Z gozdom moramo skrbno ravnati, zato smo se skupaj z otroci naučili, da v gozdu ne uničujemo rastja, gob in mahu; spoštujemo živa bitja in jih ne poškodujemo; v gozdu je prepovedano kuriti ker ogenj uniči drevesa, rastline in živali; smeti in odpadki ne spadajo v gozd in jih za seboj pospravimo; gozdnih živali ne vznemirjamo s hrupom; voda je dragocene. Gozd jo čisti, zadržuje in nam jo pomaga ohranjati pitno. Mi sodelujemo in v vodo ne spuščamo škodljivih snovi. V gozdu smo spoznavali gozdna tla, jih raziskovali z lupami, gozd spoznavali skozi čutila – poslušali veter, ptice, korake na gozdni cesti, po listju, vohali travo, zemljo, gobe, odpadlo listje, dotaknili smo se mahu, praproti, storžev, svežih listov, suhih listov, debla listavcev in iglavcev spoznavali smo razliko med listavci in iglavci; da imajo listi različne značilnosti in da lahko po njih prepoznamo vrsto drevesa. V gozdu smo za vsak letni čas najprej poiskali značilnosti. Spoznali in naučili smo se pesem Botra jesen, nabrali listje, storže, plodove in izdelali botro jesen v igralnici vrtca. V gozdu smo se naučili tudi ples Živali jeseni in gozdnim živalim peli pesem Jaz gradim prijateljstvo in  Jesensko pesem. Nabirali smo gozdne plodove, veje, listje in v igralnici ustvarili gozd (pobarvali smo tulce, na veje prilepili suho listje in veje postavili v tulce). Nastala so prečudovita drevesa. V gozdu smo tudi nabirali kostanje, jih skuhali, okušali in se z njimi in gozdnimi plodovi igrali v igralnici. Igrali smo se z jesenskim listjem, na kup so nosili veje, listje, prst, plodove in kuhali pojedino za živali iz pravljice Mojca Pokrajculja in improvizirali gibanje živali, se lovili in skrivali za drevesi.. V gozdu smo izvajali naravne oblike gibanja. Hodili smo po strmem hribu navzdol in navzgor, tekali, se plazili, skakali čez veje, hodili po deblu. Ko smo razvijali igro v naravi se nam je porodila ideja, da naredimo hiško iz vej za živali iz pravljice Mojca Pokrajculja. Otroci so prinašali veje, sodelovali in skupaj smo ustvarili veliko hišo iz vej. Ob njej smo se pogovarjali, prepevali in plesali. V gozdu smo z lopatkami, vedri in lupami raziskovali gozdna tla in živali. Spomladi smo v gozdu opazovali drevesa, barvitost gozda, gozd je ozelenel, pripravila sem igro Bingo, kjer so otroci iskali zvonček, trobentico, mačice, vijolice, deževnika, luže, ptičje gnezdo, pajka,  polže. Iz tega se je razvilo podrobno raziskovanje polža, ki smo ga opazovali v igralnici, ga hranili in ga nato vrnili v naravo. Na bližnjem travniku pa smo našli tudi gosenico in opazovali njen razvoj. Ob nabiranju zvončkov za mamice smo se naučili deklamacijo Neže Maurer: Mamici. Otroci so vso leto v gozdu zelo uživali, ga raziskovali in z vsakim dnem se je njihovo raziskovanje nadaljevalo, nadgrajevali so igro in razvijali domišljijo. Preprosto uživali v naravi.
 
Na kolo za zdravo telo
Potreba po gibanju in igri sta primarni otrokovi potrebi. Z gibanjem otrok preizkuša kaj zmore, gradi zaupanje vase, ob tem pa doživlja veselje, ponos ob razvijanju sposobnosti in spretnosti. Ob izvajanju gibalne dejavnosti se otrok dobro počuti, pridobiva si samozavest. Z otroki smo se odločili, da bodo skupaj s starši v vrtec pripeljali kolesarsko opremo ali si jo izposodili v vrtcu (kolesa, poganjalce, skiroje, čelade). Spoznali smo kolo in kolesarsko opremo. Otroci so se seznanili tudi s tem, da mora biti kolo tehnično brezhibno in pravšnje velikosti za posameznega otroka. Otrok mora, ko sedi na kolesu, poganjalcu z obema nogama doseči tla. Seznanili so se tudi s tem, da moramo biti na kolesu tudi primerno oblečeni in moramo vedno nositi kolesarsko čelado, saj ta ustrezno zaščiti otrokovo glavo pred padcem. Kolesarsko čelado smo si ogledali in povedali, da mora tudi ta ustrezati velikosti otrokove glave.  Ker je za otroke pomembno, da čim prej obvladajo spretnosti, ki so potrebne za vožnjo s kolesom smo razvijali ravnotežje, koordinacijo, ustavljanje, speljevanje, varnostno razdaljo med kolesarji, pridobivali so spretnosti vožnje s kolesom in premagovali strah pred vožnjo s kolesom, poganjalcem, skirojem. Prvih nekaj dni smo otroke navajali samo na spretnost s kolesom, varno ustavljanje, speljevanje in razdaljo med kolesi. V prihodnjih dnevih smo vozili slalom, ki smo ga spreminjali povečevali in zmanjševali razdalje med ovirami in ob koncu naredili štafetne igre z kolesi. Otroci so naredili dve koloni. Vsak izmed otrok je peljal slalom okrog stožcev in se čim prej vrnil v kolono.  Ob vrnitvi je slalom nadaljeval drug otrok. Tista kolona otrok, ki je prva končala je bila zmagovalec. Otroci so zelo dobro sodelovali med seboj, se spodbujali predvsem pa skrbeli za varnost in razdaljo med kolesi.  Otroci so bili zelo spretni in dosledno upoštevali pravila. Veliko otrok se je navadilo na kolesarske čelade in si jih od zdaj naprej z veseljem nadenejo.  Na koncu smo vsakemu otroku podelili tudi medaljo za sodelovanje.

Sadni dnevi
Skozi zgodbo Zelo lačna gosenica, ki smo jo tudi dramsko uprizorili,  smo spoznali različno sadje. Vsak otrok je v »čarobni vreči« otipaval sadje in ga poskusil prepoznati po obliki. Sadje smo nato poimenovali, ga opisovali, razvrščali po barvi, vonjali in okušali. Otroke sem seznanila z zdravim načinom življenja in podarila, da je sadje zelo dobro za naše počutje in zdravje. Držimo se reka: Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran. Otroci so si sami pripravili tudi sadna nabodala, sadne kupe, sadne napitke in sadne krožnike. Sadje so narezali na manjše koščke in nato po želji oblikovali sadna nabodala.  Ker pa je sadja še zmeraj bilo dovolj smo z otroci razmišljali kaj vse bi lahko še pripravili iz sadja. Prišli smo do odločitve, da pripravimo marmelado. Zato je vsak izmed otrok dobil tudi nalogo, da v vrtec prinese eno jabolko ali hruško. Najprej smo skupaj prebrali recept za pripravo marmelade (sadje, sladkor, voda, želin).  Otroci so povedali, katere sestavine potrebujemo in jih pripravili na mizo.  Sadje smo nato umili, z vzgojiteljico sva sadje olupili otroci pa so razvijali spretnosti pri rezanju z nožem. Sadje so narezali na majhne koščke in ga stresli v veliko posodo za kuhanje marmelade. Otroci so mešali, dodajali in iztisnili limonin sok, sladkor, želin. Ves čas so opazovali in sodelovali pri pripravi. Zelo so uživali in komaj čakali, da jo poskusijo. To smo storili pri sadni malici. Bila je zelo dobra in poskusili so jo skoraj vsi. Tudi tisti otroci, ki sadja običajno ne jedo. Seznanili smo se tudi z deklamacijo Marmelada. V spomladanskih dneh smo se odločili, da si pripravimo nekaj osvežilnega. To je bil domači sladoled. Pripravili smo si sladoled iz jagod. Tudi tokrat smo najprej prebrali recept, pripravili pripomočke. Za pripravo sladoleda smo potrebovali posodo, sladkor, vanili sladkor, sladko smetano, jagode, palični mešalnik. Jagode so otroci narezali na manjše koščke in nato dodali vse potrebne sestavine, ki smo jih zmešali z paličnim mešalnikom. Posodice za lučke smo nato napolnili s sladoledno maso. Lučke smo odnesli v zmrzovalnik in jih poskusili že takoj naslednji dan pri sadni malici. Sladoled je bil več kot odličen in osvežilen.

Poskrbimo tudi za ptice
Ko zapade sneg tudi ptice potrebujejo našo pomoč. Če zima ni premrzla, ptice lahko najdejo dovolj hrane v naravi. Ko pa so temperature zelo nizke ali zapade veliko snega, so ptice vesele naše pomoči. Z otroki so se najprej pogovarjali o zimi, spodbujale sva zavedanje o skrbi za vse živali pozimi, še posebej pa smo se osredotočili na ptice. Pogovarjali smo se kje ptice dobijo hrano, jih prepoznavali in poimenovali na fotografijah ptice, ki prezimijo zimo pri nas in ptice selivke (sinica, plavček, vrabček, lastovica, štorklja…) ter se naučili kako skrbeti zanje v zimskem času. Naučili smo se tudi deklamacijo Vrabček. Skupaj smo si ogledali ptičjo krmilnico in jo nastavili pred okno igralnice in vanjo natrosili semena. Otroci so si tudi sami izdelali ptičje krmilnice iz kartona, jih pobarvali in izdelali ptice iz umetne mase. Odločili smo se, da za ptice pripravimo tudi pogače. Otrokom predstavim postopek za izdelav pogače, sredstva in material. Potrebovali smo  veliko skledo, kuhalnico, kokosovo mast, različna semena, bombažno vrvico, plastične modelčke. Otroci so na majhne koščke nadrobili kokosovo mast, skupaj smo jo raztopili, dodali semena in dobro premešali. Ko se semena napila masti in ohladila, smo ločke napolnili in vanjo dodali vrvico, da smo pogače kasneje lahko obesili na drevesa pred igralnico. Napolnjene modelčke z mastjo in semeni smo odnesli na okensko polico kjer se je mast strdila. Pripravljene pogače smo naslednji dan obesili pred igralnico vrtca in vsak dan podrobno opazovali ptice. Največkrat so nas obiskali vrabčki, siničke in plavčki, ki so jih otroci kasneje že dobro razlikovali. Ob koncu smo se naučili tudi pesem o Sinički in jo skupaj prepevali.

Pojem in igram, vse izdelam sam
Glasba nas spremlja skozi celo leto in vsak dan. Zjutraj poslušamo živahnejšo glasbo, ob glasbi telovadimo, da prebudimo in razgibamo telo, v času počitka pa prisluhnemo umirjeni, prijetni klasični glasbi. Ker smo si želeli popestriti praznični december smo vključili glasbo. Otroke in njihove starše sem prosila, da v vrtec prinesejo odpadni material-odpadni papi, konzerve, manjše škatle, tulce, gumice, vrvice, usnje, plastenke… Z otroki smo najprej opazovali ves odpadni material in razmišljali katera glasbila in kako bi lahko izdelali iz odpadnega materiala. Otroci so imeli odlične ideje-izdelajmo bobne, saksofon, trobento, harmoniko, ropotuljo…Zato smo se lotili dela. Razdelili smo se v skupine. Prva skupina je izdelovala harmoniko iz papirja in kartona, na karton so naslikali tipke, preluknjali papir in luknje povezali z vrvico, papir pa pregibali. Tako je nastala harmonika. Druga skupina je kaširala bobne, ki so jih nato pobarvali s tempera barvami, čez konzervo pa smo napeli usnje. Ko so otroci tolkli po usnju z rokami so ustvarili čudovit zvok in spoznavali različne ritme. Tretja skupina je izdelovala kitare. Plastenke od mehčalca, tekočega pralnega praška so najprej kaširali, z vzgojiteljico sva izrezali luknje na kitari, kitare so pobarvali s tempera barvo in na koncu smo dodali še strune in vrvico, da so kitaro lahko obesili okrog vratu. Četrta skupina je izdelovala trobente. Tulce smo zlepili, jih pobarvali iz gumbov naredili tipke. Vse instrumente iz odpadnega materiala smo uporabljali in nanje igrali ves praznični december. Nanje smo zaigrali krajanom občine Sv. Ana in jih zaželeli lepe praznike in srečno novo leto. Naučili smo se dve ljudski pesmi Jaz sem muzikant in Šmentana muha kateri so otroci z veseljem spremljali z inštrumenti.

 
 
 
OBVESTILO ZA STARŠE OTROK VRTCA
 
 
Maj
11
2020

Spoštovani starši!

PREDVIDEN datum odprtja vrtca je ponedeljek, 18.5. 2020. Sklep o ponovnem odprtju bo vlada potrdila v sredo, 13. 5. ali četrtek, 14. 5. 2020.

Ponovno odprtje vrtcev zahteva kar nekaj tehtnih premislekov zdravstvene in pedagoške stroke, saj nevarnost za okužbe še vedno obstaja.

Kljub odprtju vrtcev želimo ohraniti zdravje otrok, zaposlenih in staršev.

Prihaja čas, ko bodo nekatere navade in obveznosti spet zdrsnile v svoje tirnice.

O natančnih protokolih in ravnanjih ob ponovnem prihodu v vrtec boste še seznanjeni.

V tem trenutku pa potrebujemo podatek o tem, ali bo vaš otrok vključen v vrtec od 18.5. do 22. 5. in 25. 5. do 29. 5.2020.

ČE OTROKA V TEM ČASU NE BOSTE PRIPELJALI V VRTEC OZIROMA BOSTE POSKRBELI ZA VARSTVO DOMA, VAM OSKRBNINE NE BO POTREBNO PLAČATI.

Na osnovi zbranih podatkov bomo lahko organizirali delo, ki bo v skladu z določili  MIZŠ in NIJZ.

Naprošamo vas, da najkasneje do torka, 12. 5. sporočite, ali boste otroka vključili v vrtec. Vzgojiteljem torej odgovorite na sms, ki ste ga danes prejeli.

To boste pa potrdili tudi na priloženih dveh izjavah, ki ju boste prejeli po pošti, prav tako boste po pošti prejeli navodila o protokolu prihodov in odhodov v vrtcu. Povezava do izjav:

Izjava staršev pred vstopom v vrtec od 18. 5. dalje

Izjava staršev o ponovni vkjučitvi otroka v vrtec od 18. 5. dalje

S strani Ministrstva za zdravje (razširjen strokovni kolegij za pediatrijo) smo prejeli seznam različnih obolenj, ki jih imajo otroci in bi potrebovali posebno zaščito in prilagoditev, v kolikor bi se starši odločili za obiskovanje vrtca (Opredelitev zdravstvenih omejitev za otroka).

V vrtec pripeljete le zdrave otroke, ki niso bili v stiku z obolelimi osebami (Izjava staršev pred vstopom otroka v vrtec) ali nimajo kakšnih drugih bolezni.

Opredelitev zdravstvenih omejitev za otroke v času vračanja v vrtce in šole v času epidemije Covid 19

Glede na to, da bodo skupine otrok bistveno normativno zmanjšane (v oddelkih 1-3 let 6 do 8 otrok oziroma 10 otrok v oddelkih 3 do 6 let), vas naprošam, da razmislite o nujnosti vključitve otroka v vrtec. Vsekakor nobenemu od vas ne želimo onemogočiti ponovne vrnitve.

Želimo pa si, da bi vsem vključenim otrokom lahko omogočili varno in prijetno bivanje.

Začetek ne bo lahek – s strpnostjo, odgovorim ravnanjem in upoštevanjem vseh navodil bomo premagali vse težave, nejasnosti, dileme, …

Lep pozdrav!

Kolektiv vrtca OŠ Sveta Ana

 
 
 
NAVODILA STARŠEM
 
 
Maj
11
2020

Otroka pripeljete v vrtec v času, ki ste ga navedli na prijavi. Enako velja za odhod.

Ob vstopu v vrtec si obvezno starši razkužite roke, obvezna je tudi maska. Otroci zaščitnih mask ne potrebujejo, prav tako si ne razkužujejo rok. Če niste edini v garderobi, vas prosimo, da počakate in se razporedite po oznakah na hodniku. Upoštevajte varnostne razdalje!

Predaja otrok naj bo hitra in kratka, z vzgojitelji pogovore opravite po telefonu.

Otroci še vedno ne prinašajo igrač od doma.

Dudice, ninice za spanje naj bo spakirano v plastični vrečki ali posodici.

Večji otroci se sami preobujejo, slečejo vrhnja oblačila in si umijejo roke v umivalnici z milom in vodo. Mlajše otroke usmerite v umivalnico, najmlajšim bodo v pomoč pri umivanju rok vzgojiteljice.

Ob prihodu v vrtec ni skupnega zbiranja v eni igralnici, vašega otroka predate neposredno k svoji vzgojiteljici ali pomočnici ter ga tam tudi dvignete.

 
 
 
OBVESTILO O VPELJAVI SPLETNE »UČILNICE« ZA STARŠE OTROK VRTCA
 
 
Apr
8
2020

vrtec2020

Spoštovani starši!

Vrtec je pomemben dejavnik socializacije otrok in njegova vzgojna naloga je za prva leta otrokovega življenja izjemnega pomena. Zavedamo se, da je osnovni pogoj za uspešen razvoj otroka dobro počutje v vrtcu in doma, zato želimo vsakemu otroku nuditi varno, spodbudno učno okolje za njegov razvoj in učenje. Skozi igro, likovne, glasbene, gibalne in okoljske dejavnosti otroci pridobivajo izkušnje pomembne za zdrav razvoj. Čustven in socialni razvoj pa je v tem času vladnih ukrepov na prav posebni preizkušnji. Starši bodimo strpni, razumevajoči in predvsem poskušajmo biti v družbi otrok sproščeni, saj otroci čutijo naše skrbi in stiske.

 

Za kakršnekoli nasvete, skrbi ali pomoč sem vam na voljo na e-poštnem naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Čas epidemije nas je primoral, da smo vrtec zapustili in ker ugotavljamo, da se stanje še nekaj časa ne bo izboljšalo, smo se odločili, da za starše in naše otroke pripravimo nekaj vsebin, napotkov ali povezav za koristno preživljanje prostega časa.

 

Vsebine bodo dostopne na spletni strani šole. Pod povezave, sledite spletni učilnici ter pod predmeti poiščite rubriko VRTEC – ZA STARŠE. Vsebine bom sprotno dopolnjevala, zato se lahko večkrat »zatečete« po ideje!

Lepo vas pozdravljam, otrokom pa pošiljam topel objem!

Metka Jančar, svetovalna delavka

 
 
 
Ogled lutkovne predstave Netopir Kazimir
 
 
Mar
4
2020

erasmus logo640

 Kazimir 2

Več fotografij tukaj

V okviru projekta "Netopir na vulkanu" smo se otroci in vzgojitelji iz skupin Miki miške, Metulji, Zmajčki in Sončki (enota vrtca Sveta Ana) ter skupine Bombončki (enota vrtca Lokavec) odpravili na izlet v Maribor. Naš glavni cilj je bilo Lutkovno gledališče. Že drugo leto zapovrstjo namreč sodelujemo v prej omenjenemu mednarodnemu projektu in naslov predstave skorajda ne bi mogel biti primernejši temi, s katero se v projektu soočamo. Otroci so se obiska predstave zelo veselili. Za mnoge izmed njih je bila posebno doživetje že sama vožnja z avtobusom. Ob prihodu so nas najprej lepo sprejeli uslužbenci lutkovnega gledališča in prijazno poskrbeli za našo garderobo. Ko smo se udobno namestili, se je predstava začela. Le – ta govori o mlademu netopirju, kateri je bil zelo radoveden in je na ta način drugim netopirjem ves čas kazil mir. Najbolj ga je zanimalo, kdo ali kaj pravzaprav je – miš ali ptič. Predstava z zanimivimi živalskimi liki, veliko prijetne glasbe, dodelane scene in raznimi efekti nikogar ni pustila ravnodušnega. Videti je bilo, da so otroci resnično uživali in da so se ob spremljanju predstave odlično počutili. Ob koncu pa je sledilo še nekaj, brez česar pravega izleta enostavni ni – malica na prostem. Okrepčali smo se s slastnimi marmeladnimi kifeljci in pomarančnim sokom. Sledila je vožnja z modernim avtobusom nazaj proti našemu vrtcu. Odzivi otrok so bili zelo pozitivni in z veseljem se nadejamo še kakšne podobne dogodivščine v prihodnje.

Alej Kop

 
 
 
Oddelki vrtca
 
 
Nov
1
2012

Predšolski otroci sorazdeljeni v sedem skupin, od tega dve skupini prvega starostnega obdobja, štiri drugega starostnega obdobja ter podružnični kombinirani oddelek. Delo po sklepu lokalne skupnosti poteka samo po celodnevnem programu, ki traja v vrtcu Sv. Ana okvirno od 5.15 do 16.15. ure (1. in 2. starostno obdobje), v vrtcu Lokavec od 5.30 do 15.45 ure. Zajema vzgojno-varstveno delo, zajtrk, sadno malico, kosilo in popoldansko malico. Poslovalni čas vrtca je fleksibilen in se po potrebah sproti dogovarjamo s starši. Skupine so organizirane po spodnji tabeli:

Oddelek – skupina Strokovni tim Opombe
skupina 1. star. obd. (1-2 leti) Ksenija Rola, Maja Rožman Lunice
skupina 1. star. obd. (2 leti) Špela Čeh, Petra Kapl Zvezdice
skupina 2. star. obd. (3-4 leta) Suzana Šober, Suzana Koler, Polona Muršec Kaučič Sončki
skupina 2. star. obd. (3-4 leta) Laura Kegl, Valerija Slanič Zmajčki
skupina 2. star. obd. (4-5 let) Alej Kop, Lea Kramberger Metulji
skupina 2. star. obd (5-6 let) Bernarda Potočnik, Romana Kacijan Miki miške
kombinirana skupina (1-6 let) Marija Žurman, Nuša Kacijan Bombončki
 
 
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information