Zdravje v vrtcu - Zvezdice
 
 
Jul
27
2018

IMG 4710

Več fotografij tukaj

Tudi Zvezdice smo v letošnjem letu sodelovale pri projektu Zdravje v vrtcu. Kar nekaj aktivnosti smo namenili zdravi prehrani, gibanju, pogovoru o zdravju in krepitvi zdravih navad.

SADJE IMAMO RADI

Proti koncu meseca septembra smo pričeli z tematskim sklopom sadje. Ogledovali in pogovarjali smo se ob različnih slikanicah o sadju, poskušali smo različne vrste sadja. Izdelovali smo tudi lepljenko – vsak otrok je naredil svojo lepljenko. Otroci so imeli na izbiro jabolka in hruške izrezane iz papirja katere so potem oblepili z krep papirjem.

Pripravili smo si tudi sadne krožnike, ki si jih sicer pripravljamo vsak dan v času sadne malice.

Opažava, da imajo otroci iz naše skupine sadje zelo radi in da po večini zelo radi posegajo predvsem po bananah, jabolkah, grozdju in jagodah.

Pripravili smo si tudi sadne napitke.

MALI SONČEK – gibalni/športni program za najmlajše

Potrebi po gibanju in igri sta primarni otrokovi potrebi. Ko otrok začne obvladovati svoje roke, noge in trup sčasoma začenja čutiti veselje, varnost, pridobi si samozaupanje in samozavest. Ker smo za namen projekta Zdravje v vrtcu iskali nove gibalne izzive, smo se odločili, da z otroci iz Zvezdic sodelujemo pri športnem programu Mali sonček. Namen gibalno-športnega programa je čim več gibanja za otroke, ki je za njih pomembno. Otroci bi naj opravili 5 nalog. V naši skupini smo skozi vso leto opravili naslednjih 5 nalog: - igre z žogo (poigravanje, prenašanje, kotaliti in brcniti žogo); - vožnja s poganjalčkom; - igre na prostem-pozimi (igre na snegu in s snegom); - ustvarjanje z gibanjem in ritmom (rajalne igre); - naravne oblike gibanja (hoja, tek, lazenje, plazenje, poskoki,..). Vsak otrok ima tudi svojo knjižico, kamor vpišemo opravljene naloge in prilepimo modre sončke. Vsak otrok je na koncu šolskega leta dobil priznanje modrega malega sončka.

PRIPRAVA BEZGOVEGA SOKA

V času ko cveti bezeg, smo se z otroci odločili, da si pripravimo bezgov sok. Prvi dan smo odšli na sprehod in si na poti natrgali bezgovo cvetje. Ko smo se vrnili v vrtec, smo cvetove očistili, jih dali v večjo posodo, prelili smo jih z vodo in dodali limone. Vse skupaj smo dobro premešali, pokrili in pustili čez noč. Naslednji dan smo spet dobro premešali in precedili. Nato smo sok nalili v steklenice. Eno steklenico smo nesli tudi otrokom v sosednjo igralnico. Nekateri otroci najprej niso bili preveč navdušeni nad okusom, nato so se počasi navadili. Pri tem sva jih tudi midve spodbujali. Sok smo nato pili vsak dan, dokler ga ni zmanjkalo.

PRAZNOVANJE ROJSTNIH DNI

Praznovanja rojstnih dni v vrtcu se otroci zelo veselijo. Sicer imamo v vrtcu dogovor, da se ob rojstnih dnevih lahko prinese tudi kaj sladkega. Vendar se večina staršev odloči , da prinesejo sadje in to sva z sodelavko tudi spodbujali. Z praznovanjem pričnemo že zjutraj, ko slavljenec pride v vrtec. Na vrata izobesimo njegovo sliko, napihamo balone in naredimo glasbo. Ob času glavne dejavnosti sedemo v krog, slavljenec je na sredini in pred sabo ima torto iz kartona. Prižgemo svečke in skupaj mu zapojemo Vse najboljše. Slavljenec si izbere otroka, kateri mu pokloni darilo. Nato na njegovo željo zapojemo še nekaj pesmic. S pomočnico že predhodno pripraviva sadne krožnike, ki jih nato ponudiva otrokom. Ko so krožniki prazni, pa še skupaj s slavljencem zaplešemo ob glasbi iz cd-ja.

 

 
 
 
Zdravje v vrtcu - Metulji
 
 
Jul
27
2018

DSCN1896

Več fotografij tukaj

Tudi Metulji smo radi zdravi, zato smo s projektom Zdravje v vrtcu spodbujali dodatno skrb za zdravje. Izvajali smo številne dejavnosti na področju gibanja, zdrave prehrane, osebne higiene, spoznavanja in varovanja okolja, pri vseh dejavnostih v vrtcu pa vedno skrbeli za dobro psihofizično počutje otrok in zaposlenih v vrtcu.


VADBENE URICE
Potreba po gibanju je ena od otrokovih osnovnih potreb in izjemno pomemben dejavnik pri njegovem celostnem razvoju. Pri vodenih vadbenih urah otrok pridobiva raznovrstne gibalne izkušnje, ki mu prinašajo veselje in zadovoljstvo. Tudi v letošnjem letu sva s pomočnico vzgojitelja dala temu področju velik pomen. Vadbene ure smo izvajali ob četrtkih v naši veliki in sodobno opremljeni telovadnici. Vsaka od vadbenih ur je bila skrbno načrtovana in je imela seveda natančno opredeljene cilje. Veseli naju dejstvo, da smo cilje skoraj vselej popolnoma dosegli in da smo do tega prišli na otrokom prijazen, zanimiv in tudi zabaven način. Vsebine so bile zelo raznolike in nekaj vadbenih ur smo na željo otrok tudi ponovili (pri tem smo jim malo preoblikovali). Igrali smo se najrazličnejše tekalne in štafetne igre, na zanimive načine premagovali ovire (podali smo se na pot skozi tropski gozd, smrčjo vas, preko gorovja …), prelevili smo se v zimske športnike in gasilce, vadili veščine z žogo, urili naše ravnotežje, se učili pravilnega prevala naprej ipd. Vadbeno uro smo popestrili tudi z različnimi športnimi rekviziti (obroči, stožci, blazine, skrinje, palice, trampolin, zibajoča se vrv, plezala, razne motorične podlage ….) kot tudi drugimi pripomočki (časopisni papir, gasilska oprema, odpadki …). Pri vadbenih urah sva zmeraj aktivno sodelovala tudi sama, se vključevala v same dejavnosti, otroke spodbujala, jim pomagala, jih motivirala in sprejemala tudi morebitne njihove ideje ter želje. Največje zadovoljstvo pa nama je seveda prinašal viden napredek otrok. Pri nekaterih se je zmanjšal strah pred višino, drugi so izboljšali svojo kondicijo, tretji so se naučili prevala naprej, četrti so dobili boljši občutek za rokovanje z žogo ipd. Prepričana sva, da sva prav vsem prikazala šport kot nekaj prijetnega, veselega, zanimivega in tudi koristnega za naše telo in duha.

RazGIBAMO ROJSTNI DAN
Rdeča nit rojstnodnevnih praznovanj je bilo gibanje. Najin cilj je bil pripraviti čim bolj aktivno, pestro in na ta način tudi zabavno praznovanje rojstnega dne. V povezavi z zdravjem je bilo nekaj poudarka tudi na prehrani, a najbolj sva se osredotočila na dobro počutje otrok ob raznovrstnih gibalnih aktivnostih. Otroci so v ritmih zabavne glasbe premagovali poligon, kateri je bil sestavljen iz različnih predmetov iz naše igralnice (stoli, mize, ležalniki, blazine …), preskakovali so "prepad" med dvema blazinama, ob nadzoru in pomoči vzgojitelja so se spuščali po blazini kot po toboganu … Igrali smo se različne rajalne igre, z žogicami podirali stolp iz lončkov in plesali koreografije različnih otroških pesmi, pri tem smo videoposnetke koreografij s projektorjem predvajali na steno igralnice. Upoštevala sva tudi želje slavljenca. Otroci so se vsakič znova veselili rojstnodnevnega praznovanja in ob tem zmeraj pokazali veliko veselja, energije, dobre volje ter zadovoljstva.

DEJAVNI SMO BILI TUDI NA PROSTEM
Za otroke je zelo koristno, da se čim več gibajo na prostem, med vrstniki, s katerimi se počutijo sproščene in varne ter da se ukvarjajo z dejavnostmi, v katerih uživajo. V celotnem šolskem letu smo izkoristili skoraj vsakršno priložnost za gibanje na prostem, organizirali pa smo tudi razne dogodke. Izpostavljam tri. 1. OLIMPIJSKI DAN: ogledali smo si kratek risani film o Olimpijskih igrah in se na kratko pogovorili o njem ter o pomenu iger. Nato smo se odpravili na stadion, kjer je sledil pozdrav udeležencem, prisluhnili smo himni, razložil sem pravila in dogodek se je lahko pričel. Udejstvovali smo se v štirih disciplinah – tek, tek z ovirami, skok v daljino, met krogle. Ko smo opravili z vsemi štirimi disciplinami je sledila slavnostna razglasitev oz. podelitev medalj prav vsem sodelujočim. 2. ORIENTACIJSKI POHOD: Nadeli smo si škornje in topla oblačila ter se skupaj z otroki iz dveh preostalih skupin odpravili na orientacijski pohod v gozd. Pred vstopom v gozd nas je čakal prvi smerokaz, katerega so otroci takoj opazili. Med potjo po gozdu smo naleteli na kuverte z različnimi gibalnimi nalogami. Otrokom je bilo raziskovanje gozda zelo zanimivo, pri nalogah so uspešno sodelovali, privlačila jih je raznolikost gozda. Tudi zelo razgiban teren jih nikakor ni motil in brez težav so se vzpenjali ter spuščali po poti. 3. RAZISKOVANJE TRAVNIKA: Odpravili smo se na krajši izlet do travnika. Ob prihodu smo imeli najprej »mini piknik« na odeji, kjer smo se okrepčali s prigrizki in vodo. Nato sem otrokom razdelil povečevalna stekla in skupaj smo raziskovali življenje na travniku – tako živali kot rastline. Našli smo pajka, črva, črička in nekaj hroščev, poimenovali smo tudi različne travniške rastline ter povedali zdravilne učinke katere od njih. Za koncem smo se igrali še rajalno igro, potem pa smo se počasi odpravili nazaj proti vrtcu.

ZELENJAVNI IN SADNI DAN
Otroci so nekaj dni prej dobili »domačo nalogo«, da v vrtec prinesejo eno zelenjavo. To so vzeli zelo resno in ob prihodu v igralnico jih je čakala miza, na katero so oddali svojo zelenjavo. Miza se je hitro polnila in do prihoda vseh otrok se je nabralo veliko raznovrstne zelenjave. Otroci so vsake toliko časa z zanimanjem in veseljem pogledovali na mizo, katera je bila res bogato obložena z zelenjavo najrazličnejših barv. Po zajtrku smo se najprej pogovorili o zelenjavi. Poimenovali smo jo ter jo natančno opisali, jo prerezali in pogledali tudi na ta način. Poudarili smo pomembnost vitaminov, ki jih premore zelenjava in njen pozitiven učinek za rast in razvoj ljudi. Nato sem vsakega otroka povabil k mizi, mu zavezal oči in njegova naloga je bila, da s pomočjo tipanja, vonjanja ter okušanja ugotovi, za katero zelenjavo gre. Bilo je zelo zanimivo in otrokom tudi smešno. Osnovno zelenjavo so hitro ugotovili, medtem ko so za vrsto zelenjave, ki ni vsakdanja, potrebovali nekaj pomoči. Cilj dejavnosti je bil otrokom približati zelenjavo na prijazen in zanimiv način – preko igre. Nato smo se razdelili v skupine in se igrali še igro Spomin – kartice so seveda prikazovale različno zelenjavo.
Naslednjič so otroci dobili »domačo nalogo«, le da za razliko od zelenjavnega dne zdaj prinesejo eno sadje. Na mizo pri vhodnih vratih igralnice smo pridno zbirali sadje pisanih barv, različnih velikosti in oblik. Miza je bila hitro polna privlačnega sadja. Otroci so veselo in redno preverjali skoraj vsako sadje, ki se je na novo pojavilo s prihodom katerega od otrok. Po zajtrku smo se najprej pogovorili o sadju. Poimenovali smo ga in opisali, sadje prerezali ter pogledali še v njegovo notranjost. Poudarili smo pozitiven učinek sadja za naše počutje in zdravje. Nato sem vsakega otroka povabil k mizi, mu zavezal oči in njegova naloga je bila, da s pomočjo tipanja, vonjanja ter okušanja ugotovi, za katero sadje gre. Otrokom je bila dejavnost zanimiva in skoraj vsakdo je že nestrpno čakal, kdaj bo prišel na vrsto. Cilj dejavnosti je bil seveda otrokom približati sadje na prijeten in zanimiv način – preko igre. Nato smo najprej poskrbeli za osnovno higieno in se tako pripravili na delanje sadnih napitkov. Otroci so rezali sadje in ga stresali v mešalnik ter tako z najino pomočjo pripravili sadne napitke.

POMLADNA OPRAVILA – UREJANJE VRTA
Najprej sem otrokom predstavil vrtno orodje, katerega sem prinesel od doma. Otroci so večinoma vse poznali in tudi vedeli, kakšno funkcijo ima katero orodje. Pogovorili smo se o pomladanskih opravilih. V našem vrtcu imamo na robu zunanjega igrišča tri majhne vrtove in eden od njih pripada tudi naši skupini. Otroci so predhodno dobili nalogo, da v vrtec prinesejo kakšno seme ali sadiko. Ves teden so omenjeno pridno prinašali, tako da smo bili dobro pripravljeni na ureditev našega vrta. Otroci so največ prekopavali zemljo, delali luknje vanjo, pleli plevel in podobno. S pomočnico vzgojitelja sva jim pustila svobodo in dobro so opravili delo. Plevel smo odnesli na kompostnik. Iz vej smo naredili tudi ogrado za maline. Nekateri od otrok so vseskozi sodelovali, drugi nekoliko manj. Otrokom je bilo vse skupaj v veliko veselje in na koncu smo bili zelo zadovoljni z urejenim vrtom. Na lesene palčke smo tudi označili, kam smo kaj zasejali. Nato smo vsak teden pridno skrbeli za naš vrt. Sproti pleli plevel, zalivali zemljo in pobirali pridelek.


OSTAL BOM ZDRAV
Prvi dan smo se z otroki najprej pogovorili o tem, kaj je najbolj pomembno za naše zdravje. Poudarili smo predvsem štiri dejavnike: prehrano, higieno, gibanje in počitek. Otroci so to približno že vedeli, smo pa znanje skupaj še dodatno utrdili / nadgradili. Nato sem jim s pomočjo računalnika in projektorja prikazoval različne fotografije na temo zdravega in nezdravega načina življenja. Brez oklevanja so vsakič pravilno odgovorili kaj je dobro za naše življenje in kaj ne. Nato sem napovedal ogled lutkovnega filma Ostal bom zdrav. Otroci so ga z zanimanjem spremljali in ob koncu so že izrazili željo, da bi si ga ogledali še kdaj. Povedal sem jim, da si bomo v prihodnjih dneh ogledali še enega podobnega. O vsebini smo se skupaj pogovorili. Drugi dan sem otroke vprašal, katere tri ali štiri stvari so najpomembnejše za naše zdravje in znali so našteti gibanje, prehrano ter na koncu tudi higieno. Omenili smo še počitek. Pogovor sem napeljal na pomen umivanja rok in napovedal, da si bomo danes ogledali prvi del lutkovnega filma o tej temi. Tudi tokrat so videoposnetek z zanimanjem spremljali in ogledali smo si ga do polovice. Na kratko smo se pogovorili o vsebini, katero smo videli. Posebej sem jim razložil besedo mikrobi. Poudarili smo, kako zelo pomembno je, da si redno in pravilno umivamo roke. Pri umivalniku sem nato ponovil demonstracijo pravilnega postopka umivanja rok. Skupaj smo se odpravili v umivalnico in tam so to ponovili še otroci, s pomočnico vzgojitelja pa sva umivanje rok dobro spremljala. Tretji dan smo najprej skupaj ponovili, kar smo se o zdravem načinu življenja naučili do sedaj, potem pa smo si ogledali še drugi del lutkovnega filma Čiste roke za zdrave otoke.

Biti zdrav, pomeni biti srečen, zadovoljen, le kaj drugega bomo počeli drugo vrtčevsko leto…Seveda tudi drugo leto bomo Zdravi v vrtcu!

 
 
 
Zdravje v vrtcu - Lunice
 
 
Jul
27
2018

001

Več fotografij tukaj

V vrtcu Sveta Ana smo se že tretje leto zapored priključili nacionalnemu projektu Zdravje v vrtcu. V ta namen smo se sodelujoče skupine Lunice, Zvezdice, Metulji in Bonbončki še dodatnimi aktivnostmi posvečali zdravemu načinu življenja. Letošnja rdeča nit projekta je bila gibanje in zdrava prehrana. Tako smo tematsko več dejavnosti tekom leta posvetili gibanju, zdravemu načinu življenja, zdravi prehrani, osebni higieni in zdravju na sploh.


LUNICE smo kljub temu, da smo najmlajše pogumno zakorakale zdravju nasproti. Tako smo tekom leta kar nekaj dejavnosti posvetili zdravju.


IZDELAVA SADNIH SMUTIJEV
Pri tej dejavnosti smo po jutranjem razgibavanju ob glasbi Gosenica je lezla sedli v jutranji krog k mizi, ne na tla, kot vsako jutro. Otrokom sva povedali, da bomo danes delali nekaj zelo zanimivega iz sadja, za to moramo sedeti pri mizi. Sami so sedli, saj so bili radovedni, kaj bo. Gosenica nas je pozdravila in povedala, da si tudi ona včasih namesto koščkov sadja privošči slasten sadni napitek, oziroma smuti. Otroci so z zanimanjem poslušali in opazovali dogajanje. Gosenica je dajala navodila: vzamemo sadje, ga olupimo, narežemo na koščke in damo v lonček, dodamo še vodo in pričnemo s čarovnijo. Otroci so opazovali, sploh po tem, kaj se je zgodilo s sadjem (spremenilo se je v tekoče stanje, ko smo dodali še drugo sadje, je napitek spremenil barvo …). Z veseljem so skorajda vsi poskusili napitek. Pripravili smo si najprej samo banano, nato banano in jabolko, sledila sta še jabolko in kivi, na koncu pa še banana in jagode. Pri vsakem napitku sva dodali banano na koncu, najprej smo poskusili brez, nato pa še z banano in vsem je bil okus z banano boljši.


ZELO LAČNA GOSENICA
Otrokom sva preko prirejene zgodbe Zelo lačna gosenica predstavili 4 različne vrste sadja (banano, jabolko, slivo in jagodo). Otrokom je bila dramatizacija z lutkami zelo zanimiva in z veseljem so jo poslušali. Temu je sledil pogovor, kako pomembno je sadje, da ga moramo jesti vsak dan in koliko energije nam daje, da se lahko veliko igramo. Nato nam je gosenica pripeljala sadje na krožniku in najprej smo ga skupaj poimenovali (banana – rumena, jabolko – zeleno, jagoda – rdeča in sliva – modra). Otroci so ob tem spoznavali še barve. Preko lutk iz zgodbe sva od otrok želeli izvedeti, ali prepoznajo sadje in tako je vsak poiskal par (lutka in pravo sadje) in vsem otrokom je to šlo zelo dobro. Za na konec je bila gosenica zelo vesela, da smo prepoznali vso sadje in za nagrado nas je povabila, da pomalicamo sadje skupaj z njo. Tako smo še enkrat vsako sadje posebej poimenovali, povedali barvo, nato pa ga okušali. Vsak otrok je probal vsako sadje in ugotovili sva, da če jim ga ponudiva na zanimiv način, vsi otroci poskusijo vse. Iz ostankov koščkov sadja sva naredili rožico, katero so otroci na koncu pojedli.


GIBALNE URICE
Dejavnosti gibalne urice sva izvajali skozi celo leto in pri tem zmeraj spreminjali tematiko (naravne oblike gibanje, skoki, premagovanje ovir, poligon, … odvisno od tematskega sklopa, ki smo ga imeli. Otrokom so bile gibalne dejavnosti zmeraj zanimive in zelo radi so posnemali demonstracijo, ki sva jo pokazali. Najraje so sodelovali pri izvajanju poligona, kjer so plezali po blazinah, lazili pod ovirami, s pomočjo skočili čez oviro, se premikali mimo stožcev ipd. Pred vsako gibalno urico smo se tudi dobro razgibali, najprej smo se ogreli ob glasbi, navadno s hitrim tempom (Soki soki, Račke, Pralni stroj …) nato pa smo izvedli še vaje za ogrevanje, ob zgodbi ali s poimenovanjem delov telesa. Odpravili smo se v telovadnico ali na igrišče, odvisno od vremena in tam je bilo že vse pripravljeno za gibalno urico. Otroci so se posedli ob steno, sledila je demonstracija, nato pa so en po en izvajali vaje, tako da sva lahko z njimi delali tudi individualno. Zmeraj so lepo počakali, da so prišli na vrsto in ob tem opazovali druge. Na koncu dejavnosti smo se umirili z umirjeno glasbo, tako da smo se ulegli na tla, globoko dihali in zaprli oči. Otroci so se po vsaki gibalni urici super počutili, to je bilo moč zaznati med igro po želji, ki je bila sproščena in brez konfliktov.

PRAZNOVANJE ROJSTNIH DNEVOV

Rojstne dneve smo praznovali v mesecih oktobru, novembru, januarju, februarju in maju. Dan, ko je otrok praznoval rojstni dan, je bil poseben in že na vratih igralnice je otroka pričakal balon ter njegova fotografija, da so vsi vedeli, kdo praznuje tisti dan. V jutranjem krogu smo povedali, kdo ima rojstni dan in koliko je star, na to pa smo pripravili mize na sredino igralnice in slavljenec je sedel na čelu, ostali okoli. Na mizo smo postavili tudi torto iz papirja, številko (1 ali 2) ter čajno svečko in jo prižgali. Otrokom se je prižig svečke zmeraj zdel zelo zanimiv in že so jo hoteli pihati, a smo vedno znova povedali, da samo slavljenec lahko piha svečke, na koncu pa mu lahko tudi mi pomagamo. Temu je sledil petje pesmi, ki si jih je izbral otrok (je pokazal na sliko, katero pesem mu naj zapojemo), po večini smo zapeli dve pesmi, na to pa še Vse najboljše za te in otrok je lahko stopil na mizo in pihnil svečko. Na koncu smo zaploskali in mu zapeli še (ime) imamo radi ter se držali za roke. Otroci so ob praznovanju zelo uživali. Po tem je eden izmed otrok dal darilo slavljencu, mu stisnil roko in ga objel. Ostali smo zaploskali. Pospravili smo torto, slavljenec je razdelil pogrinjke (od januarja naprej), midve pa sva razdelili hrano – sadje. Praznovanje rojstnega dne je bil poseben dan v vrtcu in vsak otrok je z velikim ponosom domov odnesel darilo; to je pokazal takoj, ko so prišli starši po njega.

ČISTE ROKE ZA ZDRAVE OTROKE
Z dejavnostmi, ki so bile vezane na umivanje rok sva pričeli v mesecu novembru, ko so se otroci že uvedli in se navadili na delovanje skupine. Najprej sva jih pričeli opozarjati pri umivanju (pred/po zajtrku, pred/po malici, pred/po kosilu), kako umiti roke in z njimi delali individualno. Nato smo si ogledali posnetek na sredini meseca novembra »Čiste roke za zdrave otroke«, se o njem pogovorili in vsak otrok si je šel umiti roke z mano ali s pomočnico vzgojiteljice, tako da smo še demonstrirali pravilno umivanje rok. Nato smo zmeraj ob umivanju rok ponavljali, kako si moramo umiti roke. V mesecu januarju sva jih seznanili z zgodbo o umivanju rok (košnja trave) in bila jim je zanimiva, postopek smo spet individualno ponovili in otroke sva naprej opozarjali preko zgodbe pri umivanju rok. V mesecu marcu smo k umivalniku prilepili plakat s postopkom umivanja rok, ga opisali in spet si je vsak individualno umil roke z najino pomočjo. Izdelali smo tudi plakat za starše, jih razmnožili in tako so si otroci plakate odnesli v svoje domove, kjer si jih bodo prilepili ob umivalnike. V mesecu maju smo si še enkrat ogledali posnetek in otroci so že zraven kazali, kako si pravilno umivamo roke in spet smo si individualno umivali, vendar sva zdaj otrokom prepustili čim več samostojnosti in jih samo besedno usmerjali. Zmeraj pa smo se pogovarjali, za kaj je pomembno, da si umivamo roke, tudi ko odvajamo na kahlico, predvsem zaradi bakterij, ki niso dobre za nas. Otroci so že sami vedeli, kdaj in kako si umivamo roke in to je rutina, ki nas spremlja že vse leto, čeprav so otroci bili na začetku zelo majhni, sva vztrajali pri tem, da sodelujejo in čim več opravijo sami.

 

 
 
 
Cici vesela šola
 
 
Jun
12
2018

IMG 20180531 101120

Več fotografij tukaj

Projekt Cici vesela šola poteka skozi vso šolsko leto in sledi cilju širjenja znanja na različnih področjih ter popestri učenje otrok v vrtcu, saj se otrok uči na zanimiv, igriv način. Ob koncu šolskega leta otroci preverijo svoje znanje na ciciveselošolskem dnevu. Vsi sodelujoči dobijo Cici pohvalo – posebno diplomo z Modrim medvedkom. V projekt smo aktivno vključeni tudi v Vrtcu Sveta Ana s skupinama Mikimiške in Metulji. Letošnje leto nam je bilo še posebej naklonjeno, saj je bil ravno naš vrtec najsrečnejši pri žrebu, katerega nagrada je bila obisk vrtca ekipe iz Cici vesele šole. Da bi dogodku prisostvovalo čim več otrok, smo medse povabili tudi otroke iz skupine Zmajčki. Najprej nas je pozdravila prijazna pravljičarka v družbi modrega medvedka in nam zelo doživeto pripovedovala zanimive zgodbice na temo teh štirinožnih kosmatincev. Pozornost je pritegnila tako pri otrocih, kot tudi pri vzgojiteljih. Nato pa nas je obiskal prijazni ježek, kateremu so lahko otroci zastavljali različna vprašanja, on pa je nanje odgovarjal z govorico telesa. Bilo je zelo zabavno. Za konec je ekipa Cici vesele šole otroke še dodobra nagradila. Dogodek je bil pravo doživetje in krasna popestritev dneva. Hvala celotni ekipi Cici vesele šole še enkrat!

 
 
 
Vpis predšolskih otrok v programe vrtca za šolsko leto 2018/2019 (2. rok)
 
 
Maj
3
2018

vrtec vpis splet

Vrtec OŠ Sveta Ana obvešča, da bo potekal naknadni 2. rok za vpis predšolskih otrok v programe vrtca za šolsko leto 2018/2019 za vse enote vrtca (tudi Lokavec).
Vpis je namenjen staršem otrok, ki v vrtec še niso vključeni. Otroci, ki že obiskujejo vrtec ne potrebujejo novega vpisa, prav tako ne otroci, za katere ste že oddali vlogo za vpis.

Vpis v vrtec bo potekal v prostorih vrtca OŠ Sveta Ana – klet, soba 113,

v ČETRTEK, 10. 5. 2018, od 10.00 do 12.00.

O sprejemu otroka v vrtec bodo starši pisno obveščeni po obravnavi vseh vlog.
Vlogo za vpis si lahko starši pridobite tudi na spletni strani vrtca www.sveta-ana.org in jo oddate v tajništvu šole.

Starše prosimo, da na vpis prinesejo osebne podatke staršev in otrok (naslov bivališča, datum rojstva, EMŠO, morebitne priloge k vlogi – potrdilo centra za socialno delo o ogroženosti zaradi socialnega položaja družine ali listine, ki dokazujejo, da vpisujete otroka s posebnimi potrebami), saj jih bodo potrebovali pri izpolnjevanju vpisnih listov.

VLJUDNO VABLJENI!

 
 
 
Z nami je bila ... Muca Copatarica
 
 
Apr
10
2018

IMG 2018 04 09 13 25 38

Več fotografij tukaj

Obiskala nas je 5. aprila 2018. Stara 61 let in še vedno sredi gozda, v beli hiši z rdečo streho šiva in popravlja copate. Najprej je potrkala na vrata podružnice Lokavec. Z mehkim objemom je pozdravila svoje velike in majhne oboževalce, ter jih s pomočjo slikanice popeljala v Malo vas.

Pot je nadaljevala v vrtcu Sv. Ana. S svojim nežnim mijavkanjem je najprej pozdravila najmlajše otroke iz skupin Lunice in Zvezdice, s svojimi mehkimi tačkami je pozdravila otroke v skupini Sončki ter z objemi nadaljevala še pri otrocih iz skupine Zmajčki, Metulji in na koncu še pri predšolskih otrocih iz skupine Mikimiške. Otroci so bili nad obiskom zelo navdušeni. Vsi so jo pobožali ali dali petko ali se pri njej v naročju celo fotografirali.

Svojo pot je Muca Copatarica zaključila pri učencih 1. VIO, kjer so ji zapeli pesmico in prisluhnili zgodbici. Muca Copatarica je bila tudi malo radovedna. Otroci so ji marsikaj obljubili, vendar le Muca Copatarica bo vedela, če obljube držijo.

Zato pa, majhni in veliki, pospravljajte svoje copate. Nikoli se ne ve, kdaj bo šla mimo.

TIM BP

 
 
 
Vpis predšolskih otrok v programe vrtca za šolsko leto 2018/2019
 
 
Apr
5
2018

vrtec vpis splet

Vrtec OŠ Sveta Ana obvešča, da bo potekal vpis predšolskih otrok v programe vrtca za šolsko leto 2018/2019 za vse enote vrtca (tudi Lokavec).


Vpis je namenjen staršem otrok, ki v vrtec še niso vključeni. Otroci, ki že obiskujejo vrtec ne potrebujejo novega vpisa, prav tako ne otroci, za katere ste že oddali vlogo za vpis.

Vpis v vrtec bo potekal v prostorih vrtca OŠ Sveta Ana – klet, soba 113,
v TOREK, 17. 4. 2018, od 7.00 do 11.00,
v SREDO, 18. 4. 2018, od 8.00 do 11.00 in
v SREDO, 18. 4. 2018, od 14.30 do 16.00.

O sprejemu otroka v vrtec bodo starši pisno obveščeni po obravnavi vseh vlog.
Vlogo za vpis si lahko starši pridobite tudi na spletni strani vrtca www.sveta-ana.org in jo oddate v tajništvu šole.

Starše prosimo, da na vpis prinesejo osebne podatke staršev in otrok (naslov bivališča, datum rojstva, EMŠO, morebitne priloge k vlogi – potrdilo centra za socialno delo o ogroženosti zaradi socialnega položaja družine ali listine, ki dokazujejo, da vpisujete otroka s posebnimi potrebami), saj jih bodo potrebovali pri izpolnjevanju vpisnih listov.

VLJUDNO VABLJENI!

 
 
 
Plavalni tečaj v Termah Ptuj
 
 
Mar
13
2018

DSCN2737

Več fotografij tukaj

 
 
 
Metulji ... ena, dva in tri ... in ... lopatkanje!
 
 
Feb
21
2018

DSCN2635

Več fotografij tukaj

 
 
 
Izdelava adventnih venčkov pri Mikimiškah
 
 
Dec
11
2017

IMG 4462

Več fotografij tukaj

 
 
 
Adventne delavnice - skupina Metulji
 
 
Dec
6
2017

DSCN2380

Več fotografij tukaj

 
 
 
Metulji na mini olimpijadi
 
 
Okt
10
2017

DSCN1897

Več fotografij tukaj

Teden športa smo obeležili tako, da smo se odpravili na Mini olimpijado, ki je potekala na stadionu pri OŠ Sveta Ana. Za uvod smo si v igralnici ogledali kratek risani film o Olimpijskih igrah in se pogovorili o pomenu iger ter spoznali olimpijske športe. Nekaj pred deseto uro smo prišli na stadion. Po mikrofonu smo pozdravili športnike, zavrteli olimpijsko himno, zaploskali tekmovalcem, razložili pravila in Olimpijske igre so bile odprte! Preizkusili smo se v štirih disciplinah – tek, tek z ovirami, skok v daljino in met krogle. Skupino dečkov je vodil vzgojitelj Alej, skupino deklic pa vzgojiteljica Lea. Otroci so dogodek vzeli resno in se uspešno merili v vseh štirih disciplinah. Na koncu je sledila slavnostna razglasitev oziroma podelitev medalj prav vsem udeležencem. Otroci so bili ob prejemu medalje veseli in ponosni. Dogodek je seveda potekal pod geslom "Važno je sodelovati in ne zmagati!" Bravo mladi olimpijci!

 
 
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information