Teden otroka pri Bonbončkih
 
 
Okt
10
2018

IMG 0775

Več fotografij tukaj

V ponedeljek smo obiskali gasilce. Ti so nam predstavili njihovo delo, pokazali vajo, kjer so ''reševali'' ponesrečenca, ujetega v gasilskem domu, v katerega so vstopili skozi okno. Prav tako so nam razkazali avto, razložili rabo orodja, ter nas nazadnje peljali en krog.

V torek nas je obiskal glasbenik. Na harmoniko nam je zaigral nekaj skladbic. Mi smo z njim prepevali, ga spremljali z instrumenti, katere smo si naredili (ropotulje), ter plesali. Glasbenik pa ni prišel sam, saj je imel zraven Aro (plišastega papagaja), ki je pozdravila vse otroke.

V sredo je bil čas za kino. Ogledali smo si risanko z naslovom Bikec Ferdinand, ob ogledu pa smo imeli tudi kokice.

V četrtek smo obiskali kmetijo Konrad. Ogledali smo si prašiče, kokoši ter zajčke. Pokazali so nam kmetijske stroje in kako se z njimi opravlja.

V petek nas je obiskala pravljičarka Lidija. Na zanimiv način nam je predstavila zgodbico z naslovom Mali modri in mali rumeni. Na koncu smo skupaj raziskovali, opazovali in ugotavljali, kaj se zgodi, če barve med seboj mešamo.

 
 
 
Jesenske delavnice v Lokavcu
 
 
Okt
10
2018

P1190850

Več fotografij tukaj

 
 
 
Prvi šolski dan - Lokavec
 
 
Sep
25
2018

P1190819

Več fotografij tukaj

Tako smo 3. septembra 2018 v Lokavcu zakorakali v novo šolsko leto. V 1. razred je letos vstopilo 5 učencev.

 
 
 
Zdravje v vrtcu - Lokavec - Bonbončki
 
 
Jul
27
2018

003

 Več fotografij tukaj

Tudi v vrtcu Lokavec smo se Bonbončki pridružili nacionalnem projektu Zdravje v vrtcu. Tako smo zavestno več časa in dodatnih aktivnosti namenili gibanju, zdravi prehrani, zdravemu načinu življenja, osebni higieni in zdravju na sploh.


GIBANJE je pomembno za zdravje: z otroki smo se na začetku šolskega leta pogovarjali o pomenu gibanja za zdravje. Dogovorili smo se, da se bomo razgibavali vsak dan po jutranjem krogu (15 min ob glasbi), enkrat na teden pa bomo imeli športno uro, kjer bomo izvajali najrazličnejše športne dejavnosti. Tako smo vsako jutro, po ustaljenem postopku po zajtrku, v jutranjem krogu izvajali razgibalne vaje. Veliko krat sva upoštevali želje otrok o izbiri glasbe ob kateri smo se razgibavali. Sprva sva vaje kazali midve, nato sva pa izbiro vaj prepustile otrokom, ki so se javili, da vodijo razgibavanje, seveda z najino pomočjo, da so bile vaje pravilno izvedene. Ob ponedeljkih pa smo bili dogovorjeni, da imamo vadbeno uro v telovadnici. Ker smo v podružnični šoli, ni bilo težav s koriščenjem telovadnice. Veliko krat smo razgibavanje prenesli kar v prostore telovadnice, kjer smo se za začetek igrali razgibalne igre, saj smo v igralnici bolj omejeni s prostorom. Izvajali smo različne gibalne postopke z različnimi rekviziti oziroma telovadnimi pripomočki. Pripravili sva različne poligone, kjer so otroci urili ravnotežje, izvajali slalom med ovirami, hodili po klopi, skakali med obroči, izvajali sonožne poskoke, kotalili žogo, plazili po trebuhu in zadnjici itd. S tem so otroci razvijali koordinacijo oz. skladnost gibanja, ravnotežje, sproščeno so izvajali naravne oblike gibanja (tek, hoja, skoki, poskoki, valjanje,plezanje, plazenje, …), ter upoštevanje navodil. Veliko smo hodili na sprehode. Ker smo vrtec na podeželju smo lahko na sprehodih tekali po travnikih, se prosto gibali v naravi.


NARAVA IN JAZ
Bivamo v kraju, ki je obdan z naravo (na podeželju). Vzgojiteljici opažava, da večina otrok ne prepozna osnovnih travniških rož (marjetica) in ne loči dreves (breza, smreka,…), zato dava vsako leto poudarek na spoznavanju narave med sprehodi ali načrtnem bivanju na travniku. V igralnici imava pripravljene fotografije dreves in rastlin, katere opazujemo, jih opisujemo, predšolski otroci pa določajo prvi glas imena rastline. Na sprehodu otroke spomniva na to, kaj smo počeli v igralnici, ter te rastline tudi iščemo v naravi. Verjetno ni potrebno omeniti kako veseli in ponosni so otroci, ko rastline prepoznajo v naravi in jih tudi pravilno poimenujejo. Ko s sodelavko načrtujeva dejavnost na travniku, zraven sličic vzamemo s seboj še povečevalna stekla in od blizu opazujemo različne rastline, žuželke. Prepoznajo tudi vedno več travniških rastlin: marjetica, kadulja, rman, ločijo belo deteljo od črne in še bi lahko naštevali. In kar je najbolj pomembno – otroci radi bivajo v naravi.


NAŠE GREDE
Za vrtcem in šolo imamo štiri gredice skupaj s šolarji. Z otroki tako vsako leto sejemo in sadimo. Preden pa to izvajamo, imamo dejavnosti v igralnici. Letos smo spoznali knjigo Lačna gosenica, ki je pojedla veliko sadja. Pripravili smo si različne sličice sadja in zelenjave, naredili veliko gosenico in skozi igro razvrščali in ugotavljali kaj je sadje in kaj zelenjava. Nato smo vse skupaj še nagradili z razvrščanjem po barvi, na koncu pa smo sadje in zelenjavo spoznali še z drugimi čutili, ne le z vidom. Otrokom sva zavezali oči, njihova naloga pa je bila, da sadje ter zelenjavo prepoznavajo s tipanjem in okušanjem. Preden gremo na grede, še ločimo kaj sejemo in kaj sadimo. Tako smo sejali peteršilj, korenček in por, sadili pa smo solato, čebulo, fižol, papriko, paradižnik, kumare, bučke in jagode. Za gredice skrbimo vsak dan, saj jih hodimo opazovat in zalivat. Veselje pa je pri otrocih največje takrat, ko dozorijo jagode. Takrat se z njimi posladkamo. Cilj je bil dosežen, saj ob koncu šolskega leta jedo zelenjavo in sadje skoraj vsi otroci.


MINI KUHARSKI MOJSTRI
Otrokom se trudiva sadje približati na najbolj različne in zanimive načine. Eden izmed uspešnih je vsekakor tudi ta, da smo si izdelali sadna nabodala. Otrokom je bilo na voljo več vrst sadja, ki so ga poljubno nizali na špile. Seveda z najino pomočjo in veliko previdnostjo. Večjim otrokom sva ponudili nožke, da so si sadje lahko narezali sami. Pozimi na igrišču postavimo sneženega moža. Tokrat smo si snežake izdelali iz sadja v igralnici. Po vrhu so bili pa še zelo okusni in zdravi. Včasih kuhamo tudi kaj sladkega. Zamesili smo testo in si naredili pletenke ter kifeljčke polnjene z marmelado. Bili so okusni, otroci pa ponosni, saj smo jih izdelali čisto sami. Vsako leto nas obišče pravljičarka, s katero nam je vedno lepo. Skupaj smo prebrali pravljico, nato pa smo imeli čajanko, kjer smo si naredili sladka jabolka, polnjena s poljubnim sadjem. V času Božiča, ko imamo novoletni koncert, povabimo na naš nastop varovance bivalne enote Hrastovec . Kot darilca smo jim podarili piškotke, ki smo jih naredili čisto sami. Da pa ne uživajo otroci zgolj narezanega sadja, sva se odločili, da si izdelamo sadne smutije. Na voljo so imeli različne vrste sadja, ki so ga dali v posodico in zmešali. Takrat sva vse skupaj popestrili, ter preverili kako dobro otroci poznajo sadje še z drugimi čutili, ne le z vidom. Nekateri so ga z zavezanimi očmi tipali, drugi okušali, spet tretji vonjali. Velikonočni zajček nam večkrat ponagaja. V igralnici nam je pustil pismo v katerem je pisalo, da nam je skril dva sladka pirha, ki ju bomo našli s pomočjo zemljevida. Pot nas je vodil po vrtcu in šoli, veselje ob najdbi pa je bilo neizmerno. Oba pirha sta bila hitro ''pospravljena''. Da ne boste mislili, da pri nas poznamo samo sadje. Vsako leto pridno sadimo in sejemo zelenjavo, za katero pridno skrbimo na naših gredicah. Tako so vsi otroci prisotni od samega začetka pa do konca pridelave. Večji so zelo skrbni pri zalivanju, manjši pa jih pridno opazujejo. Imamo pa tudi veliko srečo, da bivamo v kraju, ki je zelo bogat z naravo. Vsako leto, ko hodimo na sprehode, se ustavimo pri bezgu, ga natrgamo in iz njega naredimo bezgov sok, ki ga otroci zelo radi pijejo. Včasih se pa tudi posladkamo. Z večjimi otroki smo izkoščičili češnje, manjši pa so pripravili maso za testo, da smo si naredili češnjev kolač. V tednu otroka so si otroci od doma prinesli svoje medvedke, ki so jih povabili na sadni piknik. Na voljo so imeli več vrst sadja, ki so si ga poljubno dali v lonček, ter na vrh natočili med in smetano. Zanimivi okusi, kozarčki pa takoj prazni

 
 
 
Zaključna prireditev - Lokavec
 
 
Jun
27
2018

P1190679

Več fotografij tukaj

 
 
 
Zaključna ekskurzija - Lokavec
 
 
Jun
12
2018

IMG 20180601 111102

Več fotografij tukaj

V petek 1. junija 2018 smo na OŠ Lokavec izvedli zaključno ekskurzijo. Letos smo obiskali deželo kralja Matjaža, natančneje rudnik Mežica, ki je urejen kot turistični rudnik. Kralja Matjaža nismo zbudili, smo pa spoznali delček zgodovine pridobivanja svinca v teh krajih. 

 
 
 
Kulturni dan - Lokavec
 
 
Jun
12
2018

017

Več fotografij tukaj

V ponedeljek, 28. 5. 2018, smo imeli učenci 1. in 2. razreda iz Lokavca kulturni dan z naslovom S knjigo na pohod. S knjigami in malico v nahrbtniku smo se odpeljali do mejnega prehoda Trate, od tam pa nadaljevali peš do grada Trate/Cmurek. Med potjo smo prebirali knjige, v katerih je omenjen grad in so nam neznane. Na gradu sta nas pričakali gospe, ki sta nam pokazali in predstavili fosile najdene v reki Muri ter nas seznanili z zgodovino grada. Grad smo si tudi ogledali.


V šoli smo opravili še evalvacijo dneva dejavnosti in ugotovili, da nam je bilo najbolj všeč poslušanje zgodb na poti do gradu in sam grad. Sedaj pa še sledi pisanje in risanje pravljice. Ko bo le-ta izdelana, boste z vsebino seveda seznanjeni…

Lidija Kocbek in Polona Kastelic

 
 
 
Materinski dan v Lokavcu
 
 
Mar
28
2018

P1190580

Več fotografij tukaj

V torek, 20. 3. 2018, smo pripravili nastop za materinski dan.

 
 
 
Velikonočne delavnice
 
 
Mar
28
2018

P1190616

Več fotografij tukaj

V torek, 20. 3. 2018, smo po nastopu ob materinskem dnevu skupaj s starši ustvarjali na velikonočnih delavnicah.

 
 
 
Obisk iz Stradna
 
 
Mar
28
2018

IMG 20180322 114656

Več fotografij tukaj

V četrtek, 22. 3. 2018, so nas obiskali naši prijatelji iz Stradna. Obiski so v letih, odkar smo pobrateni s to avstrijsko šolo, postali tradicija. Preživeli smo lep dopoldan v druženju in ustvarjanju na velikonočni delavnici.

Ker so naše druženje tudi posneli, vas vabimo, da si ogledate posnetek na ORF2 v nedeljo, 1. 4. 2018 ob 13.30.

 
 
 
Utrinki iz Lokavca
 
 
Dec
18
2017

IMG 20171205 164033

Več fotografij tukaj.

Nekaj utrinkov iz Lokavca:

  • 17. november: tradicionalni slovenski zajtrk, obisk čebelarja, ogled mineralne zbirke na OŠ Sveta Ana
  • 25. november: Tehniški dan – izdelovanje adventnih venčkov
  • 5. december: Obisk Miklavža v Lokavcu
 
 
 
Nastop šole in vrtca Lokavec za starejše občane pri Miheliču
 
 
Dec
11
2017

IMG 20171110 132403

Več fotografij tukaj

 
 
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information